sobota, 20 lipca 2013

Jogurtowo - jagodowy sernik na zimno

 
 
 
 
Składniki:
  • 750g jogurtu greckiego - w temp. pokojowej
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii (zamiast niego użyłam cukru wanilinowego:) )
  • 130g cukru pudru
  • 24g żelatyny w proszku
  • 200g śmietany kremówki 30%, schłodzonej
  • 350g jagód - świeżych lub mrożonych
 
Wykonanie:
 
W większym naczyniu wymieszać jogurt z cukrem wanilinowym i cukrem pudrem. Odłożyć.
 
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl. wody.
Dodać do niej 4 łyżki odłożonej masy jogurtowej i wymieszać tak żeby nie było grudek, najlepiej sprawdzić między opuszkami palców :)
Gdyby były - podgrzać lekko w mikrofali, lub nad parą wodną. NIE GOTOWAĆ!
..i raz jeszcze dokładnie wymieszać.
Całość dodać do pozostałej masy jogurtowej, wymieszać.
 
Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Przełożyć do masy jogurtowej i wymieszać.
Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia.
Uwaga: Szybko tężeje!
 
Dodać jagody (mrożone - nie powinny być zbite w jedną bryłę; osuszyć na papierowym ręczniku)
Wymieszać.
 
Przygotować okrągłe foremki ok. 10cm, ja swoje wyłożyłam folią spożywczą przez co po bokach wyszły takie linie :) ale jeśli nie wyłożyłabym folią to również sernik ładnie by odszedł z lekkim 'wycięciem' go ;)
Podobno najlepsze są takie z ceramicznym spodem i silikonową obręczą, ale ja na razie takowej nie posiadam :(
 

Do formy przelać masę jogurtową z jagodami, wyrównać.
Schłodzić w lodówce do całkowitego zastygnięcia sernika.

Na wierzch:
  • 125g serka mascarpone
  • 1,5 łyżki malin
  • 2 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki zmiksować.
Rozsmarować po wierzchu sernika.

Przechowywać w lodówce.

 

 
 
Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz