Składniki:
- 750g jogurtu greckiego - w temp. pokojowej
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii (zamiast niego użyłam cukru wanilinowego:) )
- 130g cukru pudru
- 24g żelatyny w proszku
- 200g śmietany kremówki 30%, schłodzonej
- 350g jagód - świeżych lub mrożonych
Wykonanie:
W większym naczyniu wymieszać jogurt z cukrem wanilinowym i cukrem pudrem. Odłożyć.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl. wody.
Dodać do niej 4 łyżki odłożonej masy jogurtowej i wymieszać tak żeby nie było grudek, najlepiej sprawdzić między opuszkami palców :)
Gdyby były - podgrzać lekko w mikrofali, lub nad parą wodną. NIE GOTOWAĆ!
..i raz jeszcze dokładnie wymieszać.
Całość dodać do pozostałej masy jogurtowej, wymieszać.
Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Przełożyć do masy jogurtowej i wymieszać.
Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia.
Uwaga: Szybko tężeje!
Dodać jagody (mrożone - nie powinny być zbite w jedną bryłę; osuszyć na papierowym ręczniku)
Wymieszać.
Przygotować okrągłe foremki ok. 10cm, ja swoje wyłożyłam folią spożywczą przez co po bokach wyszły takie linie :) ale jeśli nie wyłożyłabym folią to również sernik ładnie by odszedł z lekkim 'wycięciem' go ;)
Podobno najlepsze są takie z ceramicznym spodem i silikonową obręczą, ale ja na razie takowej nie posiadam :(
Do formy przelać masę jogurtową z jagodami, wyrównać.Schłodzić w lodówce do całkowitego zastygnięcia sernika.
Na wierzch:
- 125g serka mascarpone
- 1,5 łyżki malin
- 2 łyżki cukru pudru
Rozsmarować po wierzchu sernika.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz