Składniki:
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 i 1/4 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- szklanka orzechów włoskich
- 2 szklanki startej marchwii
Wykonanie:
Przesianą przez sitko mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Ubić jaja z cukrem. Najlepiej mikserem. Do ubitej masy dodawać naprzemiennie mąkę (z proszkiem, sodą i cynamonem) z olejem. Podczas dodawania składników cały czas miksować.
Na koniec dodać posiekane orzechy i marchew. (Mieszam łyżką)
Wysmarować formę masłem i obsypać mąką. Wyłożyć ciasto do formy. Piec 50-60 minut w 180ºC z termoobiegiem. Po upieczeniu wyjąć z formy, ostudzić (koniecznie!). Schłodzić w lodówce.
Przeciąć ciasto podłużnie. Wysmarować dolną część serkiem mascarpone. (Ja dodatkowo dodałam pokruszone mini bezy i wymieszałam). Nakładać według uznania. Ja zużyłam dwa opakowania serków po 250g.
Smacznego! :)
Przed...
i
i
Po :)
I jeszcze jedno! W przypadku mojego ciasta podwoiłam każdy składnik oprócz sody :)
Pare razy jadlem ciasto marchewkowe ale to wyglada naprawde przepysznie :)
OdpowiedzUsuń